De Eiffeltoren

 

Afb. 7-30

In de hiervoor geplaatste Afb. 7-8 verhaalt Cordelia de Lambert in het artikel ‘My Memories of Wilbur Wright’ (uit U.S. Air Services van maart 1935) over haar ervaringen. Ze schrijft verder:

Afb. 7-31

Vertaling: ‘Eerste Vlucht over de Eiffeltoren

Degenen die mijn andere verhaaltjes lezen zullen, ik ben er zeker van, mij willen volgen naar “onze” eerste vlucht. Er zou veel belangstelling zijn om te vertellen over de aanloop ernaar toe. Omdat ik, helaas, geen schrijfster ben, zal ik alleen proberen en dat deel vertellen dat ik  herinner, en het bescheiden deel dat ik met geheel mijn hart innam in een van de wetenschappen waarvane mijn echtgenoot, vanaf zijn jeugd, zo hield. Ik zou willen dat hij over zijn experimenten vertelde maar tot dusver heeft hij geen tijd gehad.

Na Pau maakte hij enkele vluchten te Cannes, waaraan hij bovenal de herinnering bewaarde aan een paradijs van bloemen en hun lieflijke geuren, want het was in de maand mei. Toen in Holland, waarna wij, begin juli, te vinden waren in Wissant om te proberen het Kanaal over te steken, waarop mijn man, reeds lang, zijn zinnen had gezet. Ik denk, dat het ruimschoots te danken is aan het vertrouwen van mijn man in de mogelijkheid om het Kanaal en de Atlantische Oceaan over te steken, dat wijlen Lord Northcliffe de prijzen instelde voor  vliegprestaties. Maar bij de proefvlucht brak hij zijn machine en, terwijl hij hem repareerde, bepaalde het noodlot, dat hij het niet zou zijn, of Hubert Latham (die ook probeerde) maar Louis Bleriot die op 25 juli succesvol overvloog.

Augustus bracht ons naar Rheims, waar voor de eerste keer in de geschiedenis van de luchtvaart een meeting van een week werd gehouden.

Oktober te Juvisy, een andere vliegweek, waar we veel geluk hadden en het was vanaf daar, dat mijn echtgenoot, op 18 oktober, de eerste vlucht over Parijs en de Eiffeltoren maakte! Ik heb altijd gedacht, dat deze grote prestatie, 25 jaar geleden verricht, met het overvliegen van het Kanaal, vleugels gaf aan de wereld, door te bewijzen wat gedaan kon worden. Dat zij vrede moge bevorderen door goede verstandhouding tussen alle mensen is altijd onze vurigste wens geweest!’