Paul Tissandier

Met wederom zijn grote vriend Paul Tissandier - * 19/2/1881 Parijs; † 11/3/1944 Parijs en uitgebreider over hem in Hoofdstuk 7 CHARLES DE LAMBERT DE LUCHTVAARTPIONIER – wordt tenslotte in oktober 1913 met een motor van 160 paardenkrachten een wereldsnelheidsrecord te water van 98,600 kilometer per uur gevestigd. Enkele dagen later, en vóór verkoop ten behoeve van passagiersgebruik op het Meer van Genève, wordt deze glijboot alsmede een kleinere met een Gobron 40 pk motor, in het Grand Palais tentoongesteld op de Paris Aeronautical Salon.

Eveneens in 1913 opent de Lambert een agentschap in Parijs XVIe, 9 rue François-Gérard. ‘Agent de vente’ (algemeen verkoopagent) respectievelijk ‘agent général’ is Maurice Bienaimé, in 1912 winnaar van de internationale wereldwijde wedstrijd voor gasballonnen de ‘Coupe Aéronautique Gordon Bennett’.

Tegelijkertijd slaat hij zijn vleugels uit in Brazilië, China, Colombia, Engeland, het Gemenebest, Indo-China en Italië, veelal landen met weinig gemakkelijke wegen maar met een overvloed aan waterstromen.

Een andere deelnemer aan de betreffende racerij met motorboten in Monaco is de Franse industrieel Jacques P. Schneider, ballon- en vliegtuigpiloot met brevet en lange tijd, samen met o.a. genoemde Maurice Bienaimé, houder van het hoogterecord met een ballon van 10.081 meter. In 1910 wordt hij, tijdens een race, slachtoffer van een ernstig ongeluk waarbij hij een meervoudige breuk in een arm oploopt. Vliegen met een vliegtuig is voor hem niet meer mogelijk. Wél echter kan hij nog genieten van de glijboot. Zo maakt hij in 1914 op een ‘glijboot de Lambert’ samen met o.a. Lord Kitchener aan boord, een tocht over de Nijl van Cairo tot Khartoum.

De geschreven pers leeft met Jacques Schneider mee
Afb. 5-4
Afb. 5-5

 

Jacques Schneider aan het stuurwiel van zijn ‘glijboot de Lambert’
Afb. 5-6