Pau

Na de dood van Lancosme-Brèves verhuizen moeder en zoon naar Pau waar Charles graaf de Lambert middelbaar onderwijs volgt. Ook is gepubliceerd dat hij er een academische graad in de rechten behaalt. Zijn trouwakte van 6 juni 1893 (zie HOOFDSTUK 4 CHARLES DE LAMBERT EN DE ZIJNEN) geeft ‘licencié en droit’ (‘kandidaat in de rechten’) aan. Wat verwarrend noemt zijn oom graaf de Beaumont, in wiens villa hij in Pau woont, hem ‘ingenieur’ terwijl hij met het beroep ‘Ingénieur Aviateur’ voorkomt in de lijsten van de volkstelling in 1911 en 1921 in Neuilly-sur-Seine. Hoger onderwijs studeert hij van 1878 tot 1884 aan het Collège Saint-Jean Hulst in Versailles, heden ten dage (nog steeds?) ‘privé katholieke schoolinstelling’.

In 1924, ongetwijfeld bij het uitsterven van een oudere tak, neemt hij de titel markies (een trede hoger op de adellijke ladder) de Lambert aan. Evenwel heerst ook de mening dat hij deze titel waarschijnlijk heeft kunnen voeren bij het overlijden van zijn moeder op 6 juli 1909. Uit zorgeloosheid over zijn titel zal men hem echter steeds graaf de Lambert noemen.

Zo’n houding blijkt ook in 1869 wanneer gravin de Lancosme –Brèves geboren Marie-Antoinette Juliette Gaudar de Laverdine, met notariële akte, het bezit van Brèves aan de Bornaie, gemeente Vendœuvres, Indre aan haar kleinzoon schenkt. Het kasteel gebouwd door de graaf vanaf 1834 (steen in een muur) wordt door Charles de Lambert in 1904 verkocht aan de heer Trotignon-Lignelet, goederenhandelaar. Hij, evenals de gravin, neemt niet de moeite  de verkoopakte te ondertekenen. Bovendien is zelfs dikwijls te horen dat de Lambert nooit de meubelen en familieherinneringen kwam terugnemen die voor hem gereserveerd waren. Maar het is misschien ook mogelijk dat hij de verhuizing aan zijn moeder over liet!

 

Kasteel van Brèves, Indre, Frankrijk
Vrijdag 17 september 2004
Afb. 2-4
Afb. 2-5